Florens.se / Sevärdheter i Florens

Sevärdheter i Florens

Här listar vi intressanta sevärdheter i Florens.

Florens sevärdheter


Har du aldrig varit i Florens och funderar på att åka dit? Eller är detta en av dina favoritstäder som du vill upptäcka på nytt? Då kan du läsa om stadens viktigaste sevärdheter här. Även om du redan sett dem tidigare, är varje besök i Florens en ny upptäckt som kommer att berika dig ännu mer.


Galleria degli Uffizi

Många åker till Florens, dels för att uppleva den fantastiska maten men framför allt den goda hemlagade glassen, men det går inte att undgå att arkitekturen och konsten ändå står i fokus. På Galleria degli Uffizi är världens äldsta konstgalleri med mästerverk från alla de kända italienska konstnärerna och skulptörerna - från Michelangelo till Botticelli. Detta galleri är en verklig kulturskatt och är lika vacker att begrunda utanpå som det är inuti.


Ponte Vecchio - Florens gyllene bro

Om du vill omge dig med guld, så är Ponte Vecchio ett självklart val. Dessutom så är arkitekturen fantastisk och de små husen som ser ut att trilla ned utmed bron är både vackra och fascinerande att se. På bron finns guldbutik efter guldbutik där du kan hitta äkta guld och smycken till både fyndpris och lite dyrare nivå.

Bron överlevde tacksamt nazisternas bombningar under kriget och räknas numera som Europas äldsta stenvalvsbro.


Santa Maria del Fiore och Duomo-gruppen

Kupolen på katedralen i Florens blir ofta symbol för hela staden och även för den romersk-katolska kyrkan. Denna berömda kupol blev ritad av Filippo Brunelleschi på 1400-talet. Namnet på katedralen betyder Heliga Marias blomma, vilket vissa tror betyder staden Florens som har en lilja som symbol, medans andra syftar på att det är Jesus som är blomman.

Hur som helst är den mycket vacker och inuti finner du glasmålningar och världens äldsta exemplar av hora italica - en klocka där den sista timmen inträffar vid solnedgången. Inträdet här är gratis men det bildas alltid köer ändå. Visserligen går det relativt snabbt att komma in och man stannar lätt kvar en stund för att begrunda mästerverket.

Katedralen är en av bitarna i Duomo-gruppen som dessutom består av dopkapellet och Museo dell’Opera. Museet innehåller naturligtvis även det, mästerverk av de italienska herrarna Donatello och Michelangelo. Det berömda dopkapellet är den äldsta delen i gruppen och färdigställdes någon gång mellan 1000-1300-talet.


Palazzo Pitti och Giardino Boboli

Förmodligen har du redan hört talas om Medici-familjen som grundade Florens. Denna underbara trädgård som ägdes av dem på 1500-talet, har blivit ett av Florens landmärken och oaser. I en värld av grönska och vackra blommor kan du även begrunda de ståtliga statyerna, grottorna, fontänerna samt den kända amfiteatern.


Gucci-museet

För alla modeälskare är det ett måste att titta in på Gucci-museet, eftersom märket grundades här. Florens är för övrigt en fantastisk stad för shopping med märken som Ferragamo, Prada och Emilio Pucci. Just Gucci-museet ligger på Piazza della Signoria i Palazzo della Mercanzia och öppnade 2011.

Här hittar du kläder från märkets tidiga skede och får ta del i all information om märkets chefsdesigners genom tiderna. Tom Ford var en av de allra bästa och mest kända som verkligen gav Gucci en ny stil.


Att göra i Florens

Att göra i Florens


Florens är en charmig, romantisk stad som verkligen andas historia. De flesta reser dit på sommaren, men staden passar utmärkt som resmål året runt.
Fakta om Florens

Fakta om Florens


Florens är en stad i mellersta Italien med cirka 380 000 invånare. Den ligger på ömse sidor om floden Arno på en stor slätt vid foten av bergskedjan Apenninerna.
Florens intressanta platser

Florens intressanta platser


Bara att gå omkring i Florens är en resa i sig och varje landmärke blir en unik upplevelse. Du kan få en underbar vistelse i Florens bara genom att strosa runt och upptäcka staden minut för minut, men det finns dock vissa platser du bara måste se innan du beger dig hemåt igen.
Sevärdheter i Florens

Florens sevärdheter


Har du aldrig varit i Florens och funderar på att åka dit? Eller är detta en av dina favoritstäder som du vill upptäcka på nytt? Då kan du läsa om stadens viktigaste sevärdheter här. Även om du redan sett dem tidigare, är varje besök i Florens en ny upptäckt som kommer att berika dig ännu mer.
Shopping i Florens

Shopping i Florens


När du besöker Florens bör du inte missa chansen att ägna en dag eller två åt shopping. Italien är alltid ett bra alternativ för den som gillar mode och design. I staden finns massvis av märkesbutiker och även lokala designers som säljer produkter av riktigt hög kvalitet.
Hotell i Florens

Hotell i Florens


Florens är till ytan en ganska liten stad. Med ett bra hotell i centralt läge finns en stor del av alla de bästa sevärdheterna på ett mycket bekvämt avstånd.