Florens har lika många år på nacken som den har hemligheter. Vi har samlat intressanta fakta om Florens – den förtrollande staden i Toscana.
Fakta om Florens
Belägen på en stor slätt vid bergskedjan Apenninernas fot är Florens en stad i mellersta norditalien. Med cirka 380 000 invånare är den, i jämförelse med andra italienska städer, en förhållandevis liten stad. I Toscanaregionen fungerar Florens som huvudstad.
Florens må vara en viktig stad i Toscana idag, men redan under medeltiden var staden ett viktigt finansiellt centrum. Under en tidsperiod var staden faktiskt en av Europas rikaste städer och en av de första platserna där renässansen började ta fart på allvar.
Varje år besöker flera miljoner turister Florens för att njuta av all god mat, shopping och alla sevärdheter, vilket numera starkt präglar staden. Hotell i alla prisklasser finns det gott om och turistattraktioner likaså.
Historia
Florens omnämns redan år 59 före vår tideräkning av romerska krigsveteraner under det latinska namnet Florentina. Du kanske har hört att Florens lokalbefolkning ibland kallas för florentinare? Området blev tilldelat dem då det var lämpligt för jordbruk, tack vare den bördiga marken.
På grund av de otippade bosättarna blev Florens också uppbyggt likt ett militärläger, något som blir extra tydligt om man studerar stadskärnans utformning.
Sedan år 1982 har därför Florens centrum funnits på Unescos världsarvslista.
Från och med 1000-talet blev Florens en autonom stat där den italienska adeln klev fram och tog makten, något som skulle komma att prägla Florens som vi ser staden idag.
En av de mest betydelsefulla ätterna var bankirfamiljen Medici, som bland annat grundade konstmuseet Uffizierna.
Medici och rika adelsmän bedrev handel och staden hade till och med en egen valuta i form av floriner. Snart hade Florens ett finger med i spelet i stora investeringar över hela Europa.
Att staden historiskt sett såg många konflikter, både politiskt och religiöst motiverade, är därför inte så konstigt.
Kultur
Vad Florens är mest känt för är stadens betydande bidrag till renässansen. Kortfattat började ett nytänkande inom kultur och vetenskap växa fram i slutet av medeltiden – och fram till 1600-talet formligen blomstrade renässanskulturen.
Vi pratar stora namn såsom författarna Dante och Boccaccio, konstnärer såsom Michelangelo, Leonardo da Vinci och Rafael, arkitekter som Brunelleschi och vetenskapsmän som Galileo Galilei – alla verksamma i Florens under olika tidpunkter.
I staden går det att beskåda verk från dessa storheter, inte minst på något av alla konst- och kulturmuseum som finns i de centrala delarna av staden.
Religion
Likt övriga Italien är en övervägande majoritet av invånarna katoliker. Det har färgat staden på många olika sätt, bland annat genom att det finns flera vackra katedraler att besöka.
Tänk på att det, på grund av att det är katolska kyrkor, finns en klädkod som man måste följa innan man får gå in i byggnaden. Korta kjolar, shorts eller bara ärmar är exempel på plagg som är förbjudna.
Tack vare att katolicismen är så vida utbredd i Italien är det mycket vanligt att varje stad har ett eget skyddshelgon. Florens skyddshelgon, eller skyddspatron, är Johannes Döparen.
Under tiden som Florens egen valuta floriner gällde, var Johannes Döparen en av de ingjutna bilderna i guldmynten. Den andra var en lilja.
Från släkten Medici, som ju länge styrde i Florens, härstammar faktiskt så många som fyra påvar. Och det passar ju bra med tanke på att Florens, sedan 1420, är ett säte för ärkebiskopsämbetet.
Flera av de historiska konflikterna här hade inslag av religion, till exempel att adelsmän var missnöjda med påvemaktens stora inflytande.
10 snabba fakta om Florens
- Tidszonen i Florens är densamma som i Sverige.
- Florens yta är 102,41 kvadratkilometer och staden ligger cirka 50 meter över havet.
- Florens stadskärna finns upptagen på Unescos lista över världsarv.
- En kort tid efter Italiens enande blev Florens utlyst som Italiens huvudstad (1865–1871).
- Florens var ockuperat av tyskarna under ett år under det andra världskriget men staden klarade sig undan större skador.
- För att kunna bli ett finansiellt centrum erövrade och köpte Florens bland annat flera hamnar, för att kunna effektivisera sin handel.
- Florens handlade historiskt bland annat mycket med dåvarande Orienten.
- Valutan floriner infördes år 1252. Varje mynt vägde 3,537 gram och var gjutet helt i guld.
- Floden Arno har ett mycket högre vattenstånd under vintern än sommaren vilket gör att den ibland kan svämma över.
- Medeltemperaturerna i Florens kan sträcka sig upp till närmare 32°C under sommarmånaderna.
(Senast uppdaterad 2019-12-18)