Florens.se / Fakta om Florens

Fakta om Florens

Här listar vi lite fakta om Florens.

Fakta om Florens


Florens är en stad i mellersta Italien med cirka 380 000 invånare. Den ligger på ömse sidor om floden Arno på en stor slätt vid foten av bergskedjan Apenninerna. I regionen Toscana fungerar Florens som huvudstad och redan under medeltiden var det ett viktigt finansiellt centrum.

Under en tidsperiod var det en av Europas rikaste städer och en av platserna där renässansen började ta fart på allvar. Nu för tiden präglas staden mest av turism. Varje år besöker flera miljoner turister Florens för att njuta av alla sevärdheter.


Historia

Florens omnämns redan 59 f.Kr. av romerska krigsveteraner under det latinska namnet Florentia. Området var extremt lämpligt för jordbruk tack vare den bördiga marken. Staden byggdes upp likt ett militärläger, något som gått igen i hur stadskärnan är utformad.

Under de följande århundradena hamnade staden under flera olika härskare, men blev under 1000-talet en autonom stat där adeln utgjorde det verkliga styret.

Genom historien har Florens sett många konflikter, både politiskt och religiöst motiverade. Rika adelsmän bedrev handel och staden hade till och med en egen valuta i form av floriner. Snart hade Florens ett finger med i spelet i stora investeringar över hela Europa. En av de mest betydelsefulla ätterna var bankirfamiljen Medici. En kort tid efter Italiens enande, 1865-1871, utgjorde Florens huvudstad för landet.


Kultur och religion

Vad Florens är mest känt för är stadens betydande bidrag till renässansen. Kortfattat var det ett nytänkande inom kultur och vetenskap som började växa fram i slutet av medeltiden. Författare som Dante och Boccaccio, konstnärer som Michelangelo, Leonardo da Vinci och Rafael, arkitekter som Brunelleschi och vetenskapsmän som Galileo Galilei har varit verksamma i Florens.

I staden går det att beskåda verk från dessa storheter, inte minst på något av alla konst- och kulturmuseum som finns utplacerade i de centrala delarna.

Likt övriga Italien är en övervägande majoritet av invånarna katoliker. Från bankirsläkten Medici som länge styrde i Florens härstammar faktiskt fyra påvar och flera av de historiska konflikterna hade inslag av religion, till exempel att adelsmän var missnöjda med påvemaktens stora inflytande.


Att göra i Florens

Att göra i Florens


Florens är en charmig, romantisk stad som verkligen andas historia. De flesta reser dit på sommaren, men staden passar utmärkt som resmål året runt.
Fakta om Florens

Fakta om Florens


Florens är en stad i mellersta Italien med cirka 380 000 invånare. Den ligger på ömse sidor om floden Arno på en stor slätt vid foten av bergskedjan Apenninerna.
Florens intressanta platser

Florens intressanta platser


Bara att gå omkring i Florens är en resa i sig och varje landmärke blir en unik upplevelse. Du kan få en underbar vistelse i Florens bara genom att strosa runt och upptäcka staden minut för minut, men det finns dock vissa platser du bara måste se innan du beger dig hemåt igen.
Sevärdheter i Florens

Florens sevärdheter


Har du aldrig varit i Florens och funderar på att åka dit? Eller är detta en av dina favoritstäder som du vill upptäcka på nytt? Då kan du läsa om stadens viktigaste sevärdheter här. Även om du redan sett dem tidigare, är varje besök i Florens en ny upptäckt som kommer att berika dig ännu mer.
Shopping i Florens

Shopping i Florens


När du besöker Florens bör du inte missa chansen att ägna en dag eller två åt shopping. Italien är alltid ett bra alternativ för den som gillar mode och design. I staden finns massvis av märkesbutiker och även lokala designers som säljer produkter av riktigt hög kvalitet.
Hotell i Florens

Hotell i Florens


Florens är till ytan en ganska liten stad. Med ett bra hotell i centralt läge finns en stor del av alla de bästa sevärdheterna på ett mycket bekvämt avstånd.