Sevärdheter i Florens – 12 utvalda tips

Sevärdheter i Florens finns det gott om – och de är både inspirerande och imponerande. Konst, utsikt, blommor eller marknader – vad är du sugen på? Vi har samlat 12 saker att göra i Florens.

Sevärdheter i Florens och saker att göra

Att Florens är en populär stad, det kanske du redan hade listat ut. Av naturliga skäl är därför köerna till olika attraktioner och sevärdheter ofta långa. Ingenting man vill lägga sin semester på med andra ord.

Därför rekommenderar vi att du köper biljetter i förväg till de sevärdheter som kräver biljett, så att du både slipper kön och får en extra bra upplevelse.

Dessutom blir det ofta billigare på detta vis, så att du kan lägga pengarna på gelato och toskanska viner istället.

12 saker att göra i Florens

Florens är en stad fylld av sevärdheter och saker att göra. Här har vi listat tolv favoriter som vi tycker att du borde ta dig tid att uppleva.

Uffizierna (Gallerie degli Uffizi)
– mest känt av alla sevärdheter i Florens

Kulturskatten Gallerie degli Uffizi är ett av världens äldsta konstgalleri, fyllt med skatter som verk av allt från Michelangelo till Botticelli.

Det kanske mest omtalade konstverket här inne är Venus födelse, vilket även är det populäraste. Om du vill kunna studera konstverket i lugn och ro, rekommenderas att du ser till att vara vid portarna redan vid öppning. Annars blir det lätt trångt vid Venus fötter.

Att vandra runt bland de många konstverken i Uffizierna är en upplevelse i sig, men ta dig gärna tid till att studera varje målning och konstverk ordentligt – det är vad stora tänkare har gjort sedan 1500-talet när Gallerie deli Uffizi skapades.

På grund av sin popularitet kan kötiderna ibland vara så långa som fem timmar. För att undvika onödigt tidsspill rekommenderar vi att du bokar biljetter i förväg.

» Boka biljett med köföreträde och guidad rundtur i liten grupp

Ponte Vecchio
– ett måste bland alla sevärdheter i Florens

Ponte Vecchio, Florens gyllene bro, är ett av Florens landmärken. Den är nästan lika känd som Suckarnas bro i Venedig. Men här hittar du istället guld, guld och åter guld, vilket förklarar smeknamnet på bron.

Massvis av små guldbutiker och juvelerare öppnar när morgonen övergår i förmiddag. Denna historiska bro är känd för sina byggnader, som nästan ser ut att trilla ner i vattnet, och för den vackra utsikten över floden Arno.

Ponte Vecchio sträcker sig över Arnos smalaste sträcka i Florens och man tror att bron byggdes så tidigt som år 996. Det är därmed den äldsta segmentvalvbron i Europa.

» Guidad tur runt staden där Ponte Vecchio ingår

Cattedrale di Santa Maria del Fiore / Duomo di Firenze

Cattedrale di Santa Maria del Fiore, eller bättre känd som Duomo di Firenze, är Florens mest omtalade byggnad. Katedralens kupol sträcker sig upp över staden och katedralen själv var faktiskt rankad som störst i världen, ända till år 1881.

Kupolen i sig är en av de mest sevärda attraktionerna i Florens och om du har ork nog att klättra upp för de 463 trappstegen får du en upplevelse utöver det vanliga.

» Guidad rundtur med köföreträde till Santa Maria del Fiores kupol

Palazzo Pitti

Du har förstås hört talas om familjen Medici, adelssläkten som styrde Florens i närmare 300 år? Renässanspalatset Palazzo Pitti var under lång tid familjens hem och byggdes så tidigt som under 1400-talet.

Det är ett vackert exempel på renässansens arkitektur och är numera ett stort museum, faktiskt det största i Florens.

Här inne finns, förutom exempel på renässansens dekor och arkitektur, en hel del konstverk, bland annat av Botticello som ju även gjort Venus födelse.

Här är det inte lika mycket turister som på andra attraktioner, perfekt om ni vill ta en kulturell andningspaus.

» Guidad rundtur i galleriet på Palazzo Pitti

Giardino Boboli och Giardino Bardini

På Palazzo Pittis baksida hittar du den vackra renässansträdgården Giardino Boboli, som absolut är värd att traska runt i. Och i närheten av den finns Giardino Bardini som är en likvärdig trädgård, om än inte lika stor.

Besöker du Giardino Boboli rekommenderar vi bra promenadskor då denna utsökta trädgård sträcker sig över en yta på hela 45 000 kvadratmeter. På grund av att Giardino Boboli är direkt ansluten till palatset är det generellt sett fler människor här än i Giardino Bardini.

Om det är lugn och ro du vill ha för en stund, då är Giardino Bardini rätt val. Här kryllar det inte av folk som det ofta gör runt andra sevärdheter i Florens.

Om du råkar vara här under april är Giardino Bardini särskilt vacker tack vare den blommande, lila klätterväxten Blåregn som är uppförd likt ett valv i trädgården.

» Guidad tur i Giardino Boboli

Guccimuséet

För alla modeälskare är det ett måste att titta in på Guccimuséet, eftersom märket grundades här. Florens är för övrigt en fantastisk stad för shopping med märken som Ferragamo, Prada och Emilio Pucci.

Just Guccimuséet ligger på Piazza della Signoria i Palazzo della Mercanzia och öppnade 2011.

Här hittar du kläder från modehusets tidiga skede och får ta del av all information om olika chefsdesigners genom tiderna. Tom Ford var en av de allra bästa och mest kända som verkligen gav Gucci en ny stil.

Il Mercato Centrale

Om det är mat du är ute efter, då ska du bege dig till saluhallen Mercato Centrale. Denna matmarknad har lika mycket historia bakom sig som den har råvaror och upptar två stora våningsplan. Den började på 1870-talet och har utvecklats ordentligt sedan dess.

Här får du verkligen ta del av italiensk mat när den är som godast – blandat med intressant arkitektur på det övre planet. Här kan du shoppa godsaker, strosa omkring eller äta lunch.

» Matvandring på Mercato Centrale och San Lorenzo

Piazza della Signoria

Florens största torg, eller piazza, heter Piazza della Signoria och är formad som ett L. Den ligger framför Palazzo Vecchio som är stadens stadshus.

Här har mycket av historien tagit plats ända sedan tidig medeltid och idag är det en mötesplats för både turister och florentinarna själva. Tittar man tillbaka i tiden har både uppror, politiska möten och avrättningar ägt rum här.

Ta med fördel en paus på något av platsens alla kaféer och restauranger, som poppat upp utmed gatukanterna. Ta även gärna en promenad förbi de många skulpturerna vid utomhusgalleriet, gjorda av Cellini eller Bandinelli.

Det är hög puls på detta torg och alltid lika intressant att komma hit, oavsett när på dagen eller när på året.

Galleria dell'Academia

Konstälskare se hit! Galleria dell’Accademia är en plats du inte vill missa när du är i Florens. Här finns en rad konstverk av kända konstnärer och viktig historia från så tidigt som 1300-talets Florens.

Men de flesta besöker Galleria dell’Accademia av en viktig anledning: Att samlingen bland annat omfattar originalet av Davidsstatyn, skulpterad av Michelangelo.

» Guidad rundtur i Galleria dell’Accademia

Piazzale Michelangelo

På tal om Michelangelo, ett hett tips är att besöka Piazzale Michelangelo. Här uppe får du en magnifik utsikt över Florens och det är helt gratis.

Inspireras av panoramat samtidigt som du smuttar på någonting gott att dricka, mumsar på en gelato eller småäter en panini. Med fördel besöker du detta torg vid solnedgång, för att få en magisk vy som faktiskt ser ut lite som en målning.

Basilica di Santa Croce

Den mest intressanta kyrkan att besöka, förutom Duomokatedralen heter Basilica di Santa Croce och byggdes på 1200-talet. Här ligger Michelangelo, Machiavelli och Galileo begravda och du kan även se konstverk av Donatello och Cimabue här.

Ett besök i denna kyrka som är huvudfäste för franciskanerna och den välkända Franciskanerorden, är verkligen ett måste för kulturintresserade besökare.

» Guidad rundtur där Basilica di Santa Croce ingår

Fler sevärdheter i Florens

Förutom våra tips som vi skrivit om här ovanför, finns fler biljetter, upplevelser och guidade turer att boka via vår partner Get Your Guide. Beställ på nätet, snabbt och säkert (och ofta till ett lägre pris).

 

(Senast uppdaterad 2019-12-18)