Uffizierna – ett konstmuseum i världsklass

Uffizierna är ett av världens största konstmuseum och känt för unika renässanskonstverk av bland annat da Vinci, Botticelli, Raffaello och Michelangelo. Klart du ska besöka denna kulturskatt! Vi har samlat turer och tips inför ditt besök.

Uffizierna - Florens världsberömda konstmuseum

Uffizierna – boka biljetter och guidade turer

För att besöka Uffizierna behöver du en inträdesbiljett. Välj på att traska runt på egen hand eller boka någon av de många guidade turer som finns tillgängliga.

För dig som är intresserad av hantverket bakom konstverken rekommenderar vi en guidad tur med en expert på ämnet.

På exempelvis denna privata rundtur får du lära dig om olika målartekniker, samt hur du bör analysera och förstå konstverken. Självklart gäller köföreträde.

Du får inte nog av kultur och vi förstår dig. Därför finns det guidade turer som inte bara tar dig till Uffizierna utan även till dell’Accademia (där Davidsstatyn av Michelangelo står).

Under fyra timmars vandring får du i en liten grupp lära dig allt du önskat veta om Florens konst och kultur.

Dessutom ingår antingen en flaska vatten eller en smarrig italiensk glass. Turen är även tillgänglig för den som använder rullstol.

Om du är en självständig filur och känner att det här med guidad tur i grupp inte är så lockande, då kan vi trösta med att det även finns rundturer med audioguide.

Strosa runt i Uffizierna i din egen takt utan att missa viktig kunskap och information om konstverken. Audioguiden hämtas på plats och köföreträde ingår.

Uffizierna – introduktion

Uffizierna är en riktig konstskatt som har flera av världens främsta renässansmästerverk i sina samlingar.

Bland de mest kända är Sandro Botticellis Venus födelse men här finns även verk av exempelvis Leonardo da Vinci, Artemisia Gentileschi, Michelangelo och Rafael.

Uffiziernas samlingar är enorma och omfattar verk från så tidigt som medeltiden till modern tid. Mest berömd är Uffizierna för sin stora samling av konstverk från renässansen, men all konst i museet är värd att besöka Uffizierna för.

Namnet Uffizierna kommer från det italienska ordet för kontor, nämligen uffizi. Cosimo I de’Medici, på svenska Cosimo den store, gav order om att det skulle uppföras ett administrationskontor i Florens.

År 1581 stod Uffizierna färdigt som administrationsbyggnad och idag känner vi förstås Uffizierna bättre som ett av världens mest omtalade konstmuseum.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Det finns många regler gällande vad man får och inte får ta in i Uffizierna. Bland annat är husdjur och stora föremål inte tillåtna. Och det är naturligtvis inte heller tillåtet att röka.

Innan du får gå in till samlingarna måste varje besökare gå igenom en metalldetektor – detta gäller oavsett om du har köföreträde med din biljett eller inte.

Det innebär att kötiderna innan du kommer in till Uffizierna varierar något, men normalt sett är det inte längre kötid än 30 minuter under högsäsong. Under lågsäsong är väntetiden betydligt kortare.

Öppettiderna varierar efter säsong och helgdagar, men konstmuseet är generellt sett öppet mellan klockan åtta och strax innan klockan sju på kvällen.

Guiderna är ofta otroligt kunniga och svarar mer än gärna på dina frågor under ditt besök. Se till att få ut det mesta av din vistelse genom att helt enkelt fråga!

Fem snabba:

  • Det finns plats för att hänga av sig stora föremål, ytterkläder, ryggsäckar etc – utan kostnad.
  • Barn måste hållas under uppsikt av en vuxen.
  • De flesta rundturerna tillåter inte stora väskor.
  • Bekväma skor är ett måste!
  • Vissa rundturer blir längre än vad som anges om de ges på två språk samtidigt.

Karta – så hittar du till Uffizierna

Uffizierna ligger vid floden Arno i centrala Florens, inte alls långt ifrån Ponte Vecchio. På andra sidan floden ligger Palazzo Pitti och de berömda trädgårdarna Giardino Bardini och Giardino di Boboli.

Tack vare sin centrala position är Uffizierna en utmärkt dagsaktivitet som enkelt kan kombineras med lunch, middag eller någon annan sevärdhet.

Fakta & historik

Någonting som är intressant med Uffizierna är hur det kom till. Som vi nämnde tidigare byggdes palatset som ett administrationskontor åt ätten Medici. Men familjen Medici, som samlade på sig många konstverk genom åren, valde att utnyttja byggnaden som lagerlokal för den konst som inte fick plats någon annanstans.

När ätten dog ut blev konstskatten kvar och år 1756 slogs portarna till Uffizierna upp för allmänheten.

Samlingen var så stor att all konst inte kunde få plats i endast Uffizierna. Det pågår därför ett ständigt arbete att utöka Uffiziernas yta. Till dess har man löst problemet genom att skjutsa ut konst till andra museer i Florens. Vissa kända statyer står därför bland annat i palatset Palazzo del Bargello.

Uffizierna – biljetter och guidade turer

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats – och du har din biljett säkrad.

 

(Senast uppdaterad 2019-12-18. Den här sidan är under uppbyggnad.)