Restauranger i Florens – våra tips!

Restauranger i Florens finns det lika många av som sandkorn på en strand. Pizza, pasta eller fine-dining – vad passar bäst idag? Läs om våra tips och favoriter nedan. [Uppdaterad 2022-05-18]

Restauranger i Florens - våra tips!

Dags för lunch, middag eller bara ett snabbt mål mat? I Florens får man anstränga sig för att gå hungrig men med alla val som finns kan det vara svårt att veta vad man ska välja.

Därför har vi samlat några av de restauranger i Florens vi gillar bäst, så att ditt beslut bli lättare.

Tänk på att Florens servitörer inte är kända för sin vänlighet. Så bli inte rädd om någon låter lite hård eller pekar bestämt i menyn på vad de tycker att du borde välja, det är charmen med denna kulinariska stad.

Restauranger i Florens

Vad du än är sugen på – och vilken plånboksstorlek du än har – finns det restauranger i Florens som passar dig. Här listar vi några av stadens smakmässiga guldkorn.

Zeb

Knappt 300 meter från Piazzale Michelangelo hittar du denna toskanska pärla som har specialiserat sig på en klassiskt centralitaliensk meny. Mor och son står för allt vad den här restaurangen är, allt från matlagning till servering, och har verkligen satt sin prägel på denna unika restaurang i San Niccolodistriktet.

Det finns inte så många sittplatser, men lokalen är trivsam och atmosfären följer samma tema. Den familjära stämningen gör sig extra bra när Giuseppina och Alberto kommer ut och pratar med sina gäster, en vanlig syn inne i Zeb.

Tips! Innan du äter här kan det vara bra om du kan några fraser på italienska. Engelska går visserligen helt okej att använda sig av, men den bästa upplevelsen och servicen kommer med landets egna språk.

» Zebs hemsida hittar du här

Osteria dell'Enoteca

Osteria dell’Enoteca är en relativt ny restaurang i Florens och slog upp sina portar 2017, då till sin vinbar. Tack vare mycket uppmärksamhet och popularitet utökade de sin kedja och öppnade restaurangen med samma namn.

Om det är utsökta viner som är höjdpunkten på den perfekta middagen för dig, då är Osteria dell’Enoteca rätt ställe att besöka.

Denna hyllade restaurang ligger precis utanför turiststråken och erbjuder smakrik och elegant mat i en rustik och mysig miljö. För den som är sugen på kött har Osteria dell’Enoteca ett gott rykte eftersom de oftast tillreder sitt kött genom att grilla det över en öppen eld.

» Osteria dell'Enoteca hemsida hittar du här

Essenziale

Är du ute efter en elegant middag, då är Essenziale rätt ställe för dig. Där kan du vänta dig avskalade, minimalistiska, miljöer som låter maten tala för sig själv. Hit går florentinarna själva när de vill unna sig någonting lite extra.

Menyn är anpassad efter säsong, vilket gör att Essenziale är en restaurang man med fördel kan komma tillbaka till gång på gång.

Vill man finns det möjlighet att testa en meny med sex eller åtta rätter som kocken bestämmer. Många passar på att gå på den här restaurangen när barnen inte är med för att verkligen kunna insupa känslan av minimalistisk extravagans och för att kunna njuta av den unika menyn i lugn och ro.

» Essenziales hemsida hittar du här

Trattoria Sergio Gozzi

Trattoria Sergio Gozzi är en rättfram restaurang som inte tar ut svängarna i onödan. Det traditionella fungerar bättre ändå, tycker man här. Atmosfären slår an på samma strängar och får gästerna att känna det som om de klivit tillbaka till år 1915, när trattorian öppnades.

På Sergio Gozzi kan du gotta ner dig i italienska specialiteter som den handgjorda tjocka spagettisorten pici eller köttbullar – på italienskt vis, såklart. Priserna är överkomliga och gör det här stället perfekt för lunch.

» Trattoria Sergio Gozzis hemsida hittar du här

Trattoria Sabatino

En annan historisk trattoria är familjeägda Trattoria Sabatino. Även om den inte funnits lika länge som föregående har denna restaurang sina rötter i 1950-talet. Pasta är ett måste när du är här, testa gärna deras bönsoppspasta (pasta e fagioli) om du känner dig äventyrlig.

Ett genomgående koncept för den här restaurangen tycks vara: Varför förändra det som fungerar? Förvänta dig femtiotalsvibbar och riktigt god italiensk mat när du besöker Trattoria Sabatino.

» Trattoria Sabatinos hemsida hittar du här

Osteria Tripperia Il Magazzino

Letar du efter en middag du aldrig ätit förut? Osteria Tripperia Il Magazzino specialiserar sig på maträtter som du kanske inte skulle ha lagat själv. Vad sägs om att äta komage, tunga eller sylta till exempel? Den som känner sig tveksam behöver inte oroa sig, det finns andra alternativ också.

Osteria Tripperia Il Magazzino ligger precis vid bron Ponte Vecchio och är därmed en restaurang med bekvämt avstånd till det mesta.

Börja kvällen med ett glas på en av Florens många vinbarer och glid sedan smidigt ner till denna förhållandevis billiga restaurang.

» Osteria Tripperia Il Magazzinos hemsida hittar du här

Trattoria Cibrèo

Trattoria Cibrèo har otroligt smarrig italiensk mat och är bland annat hyllad för sina säsongssoppor. Här hittar du allt från kanin till kyckling, hemmagjord majonnäs och fantastisk fisk. Pasta är dock sällsynt på menyn.

Till skillnad från sitt lyxigare syskon (Cibreo), som ligger bredvid trattorian, har Trattoria Cibrèo överkomliga priser, åtminstone för den som räknar med att behöva lägga ut en slant för en god bit mat.

Belägen nära en marknadsplats är det ofta mycket folk som rör sig kring Trattoria Cibrèo. Det är därför inte ovanligt med relativt långa köer innan man får komma in. Trots det går det inte att boka i förväg, så se till att gå dit innan magarna skriker efter middag.

Se också till att besöka caféet i samma kedja, Caffé Cibrèo, som blivit hyllat för sin utmärkta meny.

» Trattoria Cibrèos hemsida hittar du här

Restauranger i Florens – på kartan

Här hittar ni de olika restauranger i Florens som vi tipsar om. Smaklig måltid!