Shopping i Florens – marknader, butiker och gallerior

Shopping i Florens? Javisst! Italienskt mode, doftande parfymer och snygga kreationer – klart att du inte vill missa att ta en dag till shopping när du är i Florens.

Florens shopping - våra tips

När du besöker Florens bör du inte missa chansen att ägna en dag eller två åt shopping. Italien är alltid ett bra alternativ för den som gillar mode och design och i Florens finns massvis av märkesbutiker och även lokala designers som säljer produkter av riktigt hög kvalitet.

Bästa platserna för shopping i Florens

En av de populäraste och lyxigaste shoppinggatorna heter Via dei Tornabuoni. Där hittar du butiker med varor från de stora italienska modehusen som Armani, Gucci och Cavalli. Att bara titta i skyltfönstren kan vara ett rent nöje.

Tänk på att priserna ofta är höga, åtminstone när det gäller produkter ur de senaste kollektionerna. Samtidigt finns fortfarande chansen att fynda för den som har lite tålamod.

Området kring bron Ponte Vecchio är ett utmärkt val för den som letar efter smycken. Juvelerarbutikerna ligger tätt och de erbjuder otaliga kreationer i guld och silver.

En gång i tiden var guld riktigt billigt i Florens, men nuförtiden är priset mer marknadsmässigt.

Faktum är att just runt den berömda bron över floden Arno är ofta priserna något högre än vanligt. Förutom smycken finns många butiker som säljer souvenirer i form av statyer, tavlor, maskeradmasker etc. Vill du göra ett fynd måste du vara beredd på att pruta.

Glöm inte att shoppa vin i Florens

I Florens centrum finns flera stora varuhus och köpcenter. Två tips är La Rinascente och Coin. De stora varuhusen är perfekta för att köpa parfymer, heminredning, skor och annat du gärna tar med dig hem från Italien.

Glöm heller inte att köpa vin när du shoppar i Florens. Lokala viner finns i princip överallt och de håller nästan alltid god kvalitet.

Rödvinerna från Toscana är beryktade för sin goda smak. Vissa menar att det är ett av världens bästa vindistrikt.

Marknader i Florens

Staden är smockfull av olika marknader. Populärast bland turister är den stora marknaden San Lorenzo som ligger nära de historiska kvarteren med alla sevärdheter.

Där kan du framför allt hitta bra produkter av läder och skinn, till exempel väskor, jackor och bälten.

Det finns också gott om trendiga jeans och scarfs. Vill du få bra priser måste du återigen vara beredd på att pruta. För oss svenskar brukar det inte falla sig så naturligt, men utgångspriset är ofta mycket högre än vad försäljaren är beredd att acceptera.

Naturligtvis bör du alltid vara trevlig när du försöker få ner priserna, men med lite tur kan du göra ett riktigt fynd på det här sättet.

Loppmarknaden i närheten av Piazza Santa Croce är inte dum för turister som är ute efter mindre antikviteter. Den brukar arrangeras sista söndagen varje månad, förutom i juli.

Annars är det bäst att besöka Via Maggio för antikviteter. Vissa föremål har hundratals år på nacken och kan till och med datera ända tillbaka till 1500-talet.

Shopping i Florens – boka en privat tur

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt bland alla gator i en ny stad, telefonkartorna kan vara bra men också rejält frustrerande. Dessutom är det svårt att veta vilka butiker som är rent lur och vilka som inte är det.

Och helt ärligt, vem vill behöva tänka på allt det där när man bara vill hitta fina kläder, unika matvaror eller underbart doftande produkter? Ett hett tips är därför att boka en privat shoppingtur.

Flera guidade turer erbjuder dig en unik genväg genom butikssnåret för att du bara ska kunna njuta och ha kul på din shoppingrunda.

Bland annat finns denna privata shoppingtur där en guide tar dig med genom stadens modekvarter, konstbutiker, smyckesmeder och låter dig prova på lokala viner (särskilt Chianti, naturligtvis), bara för att nämna några stopp.

Generella shoppingtips för Florens

Vanligtvis öppnar butikerna runt 09:00. Sedan stänger de vid 13:00, öppnar igen runt 15:30 för att sedan stänga för dagen runt 19:30. För stora köpcentrum och varuhus gäller att de oftast öppnar tidigare och stänger något senare.

Är syftet med resan till Florens i huvudsak shopping kan du se till att åka i januari eller juli. Då brukar det pågå större reor i Italien.

Letar du efter märkesvaror till billigare priser än i centrum är ett tips att bege dig lite utanför staden. Märken som Gucci och Prada har outlets som säljer till lägre priser än i de centrala modebutikerna.

(Senast uppdaterad 2019-12-18)