Att göra i Florens

Här tipsar vi om vad man som turist kan göra i Florens.

Att göra i Florens

Florens är en charmig, romantisk stad som verkligen andas historia. De flesta reser dit på sommaren, men staden passar utmärkt som resmål året runt.

Vad som kännetecknar Florens är att nästan allt finns inom bekvämt promenadavstånd i de centrala delarna. Det är heller inte särskilt svårt att hitta, eftersom floden Arno och den höga katedralen Santa Maria del Fiore fungerar väldigt bra som riktmärken.

Mycket finns bevarat sedan stadens storhetstid under 1400-talet och 1500-talet. Florens var då en av Europas viktigaste städer, inte minst ur ett ekonomiskt och konstnärligt perspektiv. Fantastisk arkitektur och otroliga konstverk präglar staden. För att uppleva allt krävs flera besök. Nedan följer ett litet urval på populära saker att göra som turist i Florens.

Spana in den otroliga arkitekturen

Florens är välkänt för sin otroliga arkitektur. Att bara strosa runt längs gatorna och spana in olika byggnader är en upplevelse i sig. Mest utmärkande är antagligen Santa Maria del Fiore-katedralen. Den har en enorm kupol och är otroligt vacker både utanpå och inuti. Den som klättrar upp för alla trappor kan få en fantastisk utsikt över staden. De vägg- och takmålningar som finns är också väldigt imponerande.
När du vandrar runt i de gamla delarna av Florens lär du ta massvis av foton. Det märks att Florens en gång i tiden var hem för rika och dekadenta adelsmän som lät bygga påkostade hus och palats.

Njut av italiensk mat och dryck

Mellan Florens och Sienna odlas några av Italiens finaste viner. Att njuta av italienskt vin är en klassiker, så se till att prova åtminstone ett glas eller två under din vistelse. Ett annat tips är alla goda smörgåsar kända som ”panini” som verkligen kan få det att vattnas i munnen.

Glöm heller inte bort den italienska glassen kallad ”gelato”. Enligt ryktet skapades den i Florens och de har en rik historia med familjeägda glassbutiker.

I de allra hetaste turistområdena är både mat och dryck något dyrare. Ibland är köerna också ganska långa. För den som vill spara lite pengar är ett tips att söka sig lite längre bort från de allra mest populära sevärdheterna. Kvaliteten på caféer och restauranger är fortfarande hög, men ofta är det något mer prisvärt.

Strosa runt i överdådiga renässansträdgårdar

Inte långt från Florens centrum ligger Villa Gamberaia. Området byggdes under 1600-talet och är beryktat för sina vackra trädgårdar. Kullen där villan ligger ger också en otrolig utsikt över Florens och den underliggande dalen.

Vill man ha lite avkoppling från hetsen inne i de centrala delarna är det perfekt att strosa runt och studera alla växter. Bästa tiden för ett besök brukar faktiskt vara på våren då rosorna slår ut.

Besök konstmuseer

De flesta har säkert hört talas om Michaelangelos mästerverk, statyn David. Den över 5 meter höga statyn i marmor finns att beskåda i Galleria dell’Accademia. De har också fler ovärderliga konstskatter. Ett annat ”måste” i Florens är konstmuseet Uffizierna. I staden verkade nämligen några av den italienska renässansens mest inflytelserika konstnärer. Mycket av deras arbete har bevarats.

I de guidade rundturerna går det också att få se hur de en gång i tiden arbetade. Enda nackdelen med de allra populäraste alternativen som Galleria dell’Accademia och Uffizierna är att köerna ibland är riktigt långa. Ett hett tips är att boka biljetter i förväg eller besöka Florens när det inte är högsäsong för turister, till exempel under vintern.